Fakta

AVU på STU

  • Du kan tage AVU på STU
  • AVU er Almen Voksenuddannelse
  • Du får undervisning og går til prøve på Magleby Skolecenter
  • Du kan vælge dansk, matematik, engelsk, naturfag og historie
  • AVU er optagelseskravet til din videre uddannelse

Bliv køkkenmedhjælper


Formålet for STU-elever i køkkenproduktionen er at kunne begå sig i et køkken med en større produktion, samtidig med at de udvikler en interesse for arbejdet med fødevarer fra jord til bord.

Indholdet vil overordnet være:

  • at overholde køkkenregler
  • lære om køkkenhygiejne
  • egenkontrol
  • lære maskiner at kend og kunne anvende dem
  • lære redskaber at kende og kunne anvende dem
  • fødevareproduktion, at kende råvarerne og kunne anvende dem
  • lagerstyring
  • at kunne arbejde efter en arbejdsplan

Køkkenregler handler om hvordan man begår sig i et køkken, og det at være i et samarbejde med andre, der skal lave mad på deadlines.

Køkkenhygiejne handler om omgang med redskaber og råvarer på en måde så vi holder skadelige bakterier ude af køkkenet. Et hygiejnekursus skal bestås.

Egenkontrol handler om at overholde forskellige skemaer, som daglig rengøring, køleskabstemperaturer, madens kernetemperatur, varemodtagelsen m.m.

Før man må bruge maskiner skal man have et kursus i brugen af dem og hvordan de rengøres. Certificeres.

Der findes et uendeligt antal forskellige køkkenredskaber, de vigtigste skal læres at kende og hvad man kan bruge dem til i madlavningen.

Selve produktionen vil for det meste bestå i at tilberede enkle retter. Lære SALATER og dressings udenad fra opskrift – selvvalgt. Her skal tages stilling til råvareudvælgelse i forhold til opskriften, hvilke grønsager og hvilke smagsgivere. Råvarehåndtering – råvarerne skal vaskes og måske skrælles. De skal skæres, rives, snitte eller moses. Anretning. Hvordan skal salaten se ud på buffeten ?
BRØD , pizza og tærter: Lære at lave forskellige slags brød, pizza og tærter. Om gærdeje og mørdeje. Om meltyper, hævning, formgivning og bagetemperaturer og tider.
HOVEDRETTER: Om de forskellige kødtyper, fjerkræ, fisk, okse og svinekød. Om de mest almindelige udskæringer og hvilke smagsgivere, der passer til. Om tilbehøret og hvordan man kan tilsætte grøntsager så retten bliver mere mættende på den ufede måde.

Lagerstyringen går ud på at kunne holde orden i maddepotet, køleskabene og fryseren. Vide hvad der er og hvor meget der er. Være med ved varemodtagelsen, tjekke emballage, temperaturer og sætte varerne på plads.

Se vores lille video fra Køreskolen